Βιολογικό μέλι κουμαριάς

Η Κουμαριά είναι θάμνος αειθαλής, φτάνει περίπου τα 3 μέτρα και μερικές γίνεται ολόκληρο δένδρο. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό με πλούσιο ριζικό σύστημα που κάνει άριστη εκμετάλλευση της υγρασίας του εδάφους. Πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, μας δίνει νέκταρ και γύρη, ανθίζει μέσα Οκτωβρίου και έχει την εξής μοναδικότητα στην Ελληνική φύση: έχει ταυτόχρονα μπουμπούκια, άνθη και ώριμα φρούτα. Τα άνθη της κουμαριάς έχουν χρώμα λευκό προς το κρεμ, είναι σε ταξιανθία σαν τσαμπί και επειδή έχουν το σχήμα καμπανούλας, η βροχή δεν τα επηρεάζει καθόλου. Αν ο καιρός το επιτρέψει μέχρι και τον Δεκέμβριο τα μελίσσια που βρίσκονται κοντά στις κουμαριές κτίζουν κεριά, γεμίζουν πατώματα με μέλια (έστω και πικρά), κουβαλάνε γύρες, αυξάνουν πληθυσμό, επεκτείνουν γόνους, ξεχειμωνιάζουν χορτάτα και βγάζουν δυνατά, μεγάλα και υγιή μελίσσια για ανοιξιάτικη παραγωγή. Το βιολογικό μέλι κουμαριάς έχει ιδιόμορφη πικρόγλυκη γεύση και κρυσταλλώνει γρήγορα. Ακόμη και τα φύλλα της κουμαριάς ενδείκνυνται στην πρακτική ιατρική, για τις φλεγμονές του ουροποιητικού και του εντέρου. Παρόλο που η γεύση του είναι πικρή, μετά παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος αρχίζει και χάνει την πικράδα του σε ποσοστό περίπου 30% κάθε χρόνο. Περιέχει την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και γι' αυτό είναι καλό και για διαβητικούς. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο σπουδαίο, σύμφωνα με την Ιπποκράτεια θεραπευτική είναι η φαρμακευτική του ιδιότητα, λόγω της κουμαρίνης, την οποία περιέχει που χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό του αίματος και βοηθά στις θρομβώσεις. Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά ως τονωτικό για τους εξασθενισμένους οργανισμούς, για την αντιμετώπιση φλεγμονών και άλλων παθήσεων των ουροφόρων οδών. Οι θερμίδες που εμπεριέχει το μέλι κουμαριάς είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης και έτσι συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για διαβητικούς τύπου Β. Το μέλι της κουμαριάς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, κάνει καλό στον άνθρωπο και μάλιστα έχει βρεθεί ότι είναι διουρητικό και κατεβάζει την πίεση, κάνει καλό στο κυκλοφορικό άρα και στην καρδιά, αλλά και ταυτόχρονα σαν ουρητικό κάνει καλό στα νεφρά και κατ επέκταση και στον προστάτη. Έχει το χαμηλότερο ποσοστό γλυκόζης σε σύγκριση με άλλα μέλια και έτσι εμπεριέχει και λιγότερες θερμίδες. Η φρουκτόζη του είναι σε χαμηλό επίπεδο, αυτό το κάνει ιδανικό για ανθρώπους που κάνουν δίαιτα αλλά θέλουν και το μέλι στο τραπέζι τους. Το μέλι της κουμαριάς, κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα και αποκτά βουτυρώδη υφή και οι μελισσοκόμοι το αφήνουν στις κυψέλες να το φάνε τα μελίσσια τους για ξεχειμώνιασμα. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει ενημέρωση του αγοραστικού κοινού όλο και περισσότεροι καταναλωτές το ζητάνε για δοκιμή και κατανάλωση. Στην χώρα μας το μέλι της κουμαριάς και της καστανιάς είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστά. Τα γνωρίζουν όμως και είναι περιζήτητα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας και των Αραβικών χωρών. Η ουσία Arbutin του μελιού, ρυθμίζει την χοληστερίνη και καθαρίζει το αίμα. Εμπεριέχει ακόμη την ουσία Τυρανόζη η οποία αυξάνει την ζωή των κυττάρων του σώματος μας και το ένζυμο Διαστάση ή Αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο. Γενικά το μέλι της κουμαριάς είναι ένα άριστο φυσικό προϊόν, αφού με την κατανάλωσή του αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι, περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια.

Γενικά για το μέλι

Οι Έλληνες γνώρισαν και αγάπησαν το μέλι πολύ νωρίτερα από το ελαιόλαδο και πολύ πριν από το κρασί. Στην αρχαία Ελλάδα, η μέλισσα και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν βρίσκονταν ψηλά στην εκτίμηση και του λαού και των κυβερνώντων. Πάμπολλες μυθολογικές αναφορές και αναπαραστάσεις σε αρχαία ελληνικά αγγεία, κυρίως του 6π.Χ., αποτελούν απόδειξη για την σημαντική θέση που κατείχαν τα προϊόντα των μελισσών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο ως τρόφιμα αλλά και ως θεραπευτικά μέσα. Σήμερα, το ελληνικό μέλι είναι παγκοσμίως ξακουστό για την εξαιρετική του ποιότητα, το μοναδικό του άρωμα και την πλούσια γεύση του Εδώ και 3.000 χρόνια οι καταπληκτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο ως μία μοναδικής θρεπτικής αξίας τροφή, αλλά και ως φάρμακο. “Χρειάζεται τα μεν έσωθεν του σώματος να διαβρέχονται διά μέλιτος, τα δε έξωθεν δι' ελαίου” έλεγε ο Δημόκριτος, πατέρας της ατομικής θεωρίας, ο οποίος έζησε 107 χρόνια. Η ζωή του ανθρώπου μπορεί να παραταθεί μέχρι 500 χρόνια με μια δίαιτα στην οποίαν περιλαμβάνεται μέλι και γάλα .Έτσι γράφουν οι περίφημες Βέδες, το βιβλίο της ζωής των Ινδών. “Το αγνό γάλα και οι μελόπιτες, που αναδίδουν το άρωμα του θυμαριού, είναι ιδεώδεις τροφές” έγραφε ο Λατίνος ποιητής και συγγραφέας Οβίδιος. “Εάν θέλεις να διαφυλάξεις τη νεότητά σου, απαραιτήτως πρέπει να τρώγεις μέλι”, έλεγε ο μεγάλος γιατρός Αβικέννας το 1000 μ.Χ. Υπάρχουν αναφορές σε Αιγυπτιακούς παπύρους 3500 χιλιάδων ετών για τις θεραπευτικές του ιδιότητες που έχει το μέλι. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Το νέκταρ αποτελούσε την αμβροσία την τροφή των αθάνατων θεών του Ολύμπου.

Συμβολή στην καθημερινότητα

Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό γι' αυτό και είναι μία γρήγορη πηγή ενέργειας για τους αθλητές, τα παιδιά, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Το μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες (βοηθά στην επούλωση, καθαρισμό και απολύμανση πληγών), είναι τονωτικό, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό , μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και βοηθά στην αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Έχει θετική επίδραση στην επούλωση, τον καθαρισμό και την απολύμανση πληγών.

Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα από την προέλευση του:

1) Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών.

2) Το μέλι των μελιτωμάτων, που παράγεται από το χυμό των κωνοφόρων και άλλων δασικών φυτών.

Κρυστάλλωση μελιού και ποιότητα:

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο και δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν - μαρί (45 C) χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Σύνδεσμοι

Μέλι

Το μέλι αδυνατίζει


Βίντεο

Συλλογή γύρης