Βιολογικό μέλι του δάσους

Το βιολογικό μέλι του Δάσους της «ΜΕΛΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ» συλλέγεται από τα δάση του Ολύμπου σε υψόμετρο 950 μ, τα δάση του Πηλίου και το δάσος του Βασιλικού κτήματος Πολυδενδρίου της Λάρισας.. Αυτές οι περιοχές προσφέρουν μελισσοβοσκές από απέραντα δάση βελανιδιάς με δέντρα επιβλητικά σε μέγεθος και από καστανοδάση που φύονται από υψόμετρο 800 μ. έως τις ακρογιαλιές τού αιγαίου. Έρευνες απέδειξαν ότι τα μέλια της Βελανιδιάς και της καστανιάς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί να προλάβει ασθένειες χτίζοντας ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ιδιαιτερότητα του μελιού του δάσους, βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει μόνο την ανάμειξη από ένα νέκταρ ή μελίτωμα, αλλά από πολλά. Κυμαινόμενο, το άρωμά του θυμίζει συχνά, τα ξερά φύλλα της δασικής υποβλάστησης . Στο στόμα, το μέλι του δάσους δίνει μια αίσθηση γλυκερή, δασώδη, όπου πολλές φορές, μόλις ξεχωρίζει μια πνοή γλυκόριζας και μια υποψία μέντας…. Η κυρίαρχη χλωρίδα του μελιού του δάσους είναι η βελανιδιά, η αγριοκαστανιά, η φλαμουριά, τα αγριόβατα , οι ρίγανες και άλλα.

Γενικά για το μέλι

Οι Έλληνες γνώρισαν και αγάπησαν το μέλι πολύ νωρίτερα από το ελαιόλαδο και πολύ πριν από το κρασί. Στην αρχαία Ελλάδα, η μέλισσα και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτήν βρίσκονταν ψηλά στην εκτίμηση και του λαού και των κυβερνώντων. Πάμπολλες μυθολογικές αναφορές και αναπαραστάσεις σε αρχαία ελληνικά αγγεία, κυρίως του 6π.Χ., αποτελούν απόδειξη για την σημαντική θέση που κατείχαν τα προϊόντα των μελισσών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, όχι μόνο ως τρόφιμα αλλά και ως θεραπευτικά μέσα. Σήμερα, το ελληνικό μέλι είναι παγκοσμίως ξακουστό για την εξαιρετική του ποιότητα, το μοναδικό του άρωμα και την πλούσια γεύση του Εδώ και 3.000 χρόνια οι καταπληκτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο ως μία μοναδικής θρεπτικής αξίας τροφή, αλλά και ως φάρμακο. “Χρειάζεται τα μεν έσωθεν του σώματος να διαβρέχονται διά μέλιτος, τα δε έξωθεν δι' ελαίου” έλεγε ο Δημόκριτος, πατέρας της ατομικής θεωρίας, ο οποίος έζησε 107 χρόνια. Η ζωή του ανθρώπου μπορεί να παραταθεί μέχρι 500 χρόνια με μια δίαιτα στην οποίαν περιλαμβάνεται μέλι και γάλα .Έτσι γράφουν οι περίφημες Βέδες, το βιβλίο της ζωής των Ινδών. “Το αγνό γάλα και οι μελόπιτες, που αναδίδουν το άρωμα του θυμαριού, είναι ιδεώδεις τροφές” έγραφε ο Λατίνος ποιητής και συγγραφέας Οβίδιος. “Εάν θέλεις να διαφυλάξεις τη νεότητά σου, απαραιτήτως πρέπει να τρώγεις μέλι”, έλεγε ο μεγάλος γιατρός Αβικέννας το 1000 μ.Χ. Υπάρχουν αναφορές σε Αιγυπτιακούς παπύρους 3500 χιλιάδων ετών για τις θεραπευτικές του ιδιότητες που έχει το μέλι. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Το νέκταρ αποτελούσε την αμβροσία την τροφή των αθάνατων θεών του Ολύμπου.

Συμβολή στην καθημερινότητα

Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό γι' αυτό και είναι μία γρήγορη πηγή ενέργειας για τους αθλητές, τα παιδιά, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό. Το μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και τη θρέψη. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες (βοηθά στην επούλωση, καθαρισμό και απολύμανση πληγών), είναι τονωτικό, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό , μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και βοηθά στην αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει. Βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης. Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Έχει θετική επίδραση στην επούλωση, τον καθαρισμό και την απολύμανση πληγών.

Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα από την προέλευση του:

1) Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών.

2) Το μέλι των μελιτωμάτων, που παράγεται από το χυμό των κωνοφόρων και άλλων δασικών φυτών.

Κρυστάλλωση μελιού και ποιότητα:

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο και δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν - μαρί (45 C) χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.

Σύνδεσμοι

Μέλι

Το μέλι αδυνατίζει


Βίντεο

Συλλογή γύρης